|
||||||||||||
Luk |
Vallekilde Æbles historie og anvendelse
Vallekilde Æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Sjælland fra Vallekilde i Odsherred .
Vallekilde Æble er en frøplante dannet 1850.
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Vallekilde Æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Udbyttet er stort/middelstort.
Løvfylden er middel. Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Vallekilde Æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Vallekilde Æble fik skurvangreb på ganske få blade, skurvangreb på ganske få æbler, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på ganske få skud, sodplet/flueplet på ca. 25 % af frugterne og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørklilla. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 1/7/?.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Vallekilde Æble er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Vallekilde Æble vurderes samlet som god.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 67 mm og en diameter på 76 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund konisk/konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er glat.
Lenticellernes farve virker hvide/brune i forhold til grundfarven og hvide/lysebrune i forhold til dækfarven.
Stilken er lang og middel tyk, ca. 19 mm lang og ca. 2,5 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb, med meget rust.
Bægerhulen er middeldyb/dyb, og bægeret er bredt og halvåbent/lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret/slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er hjerteformet/ovalt. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent.
Kernehusets diameter er ca. 28 mm. Kernehuset udgør ca. 0,36 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har ingen tendens til brunfarvning efter overskæring.
|