|
||||||||||||
Luk |
Kronprins Frederiks historie og anvendelse
Kronprins Frederik stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Midtjylland fra Ørslevkloster ved Viborg .
Sorten kendes også under synonymerne Kronprins Frederiks Taffelæble, Kæresteæble.
Kronprins Frederik er en frøplante af Zoete Veentje x Belle Flavoise
Kronprins Frederik er kendt i Danmark siden 1913. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Æblet bruges som spiseæble.
Kronprins Frederik gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Randers Regnskov/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Sorten er meget robust mod æbleskurv, robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Kronprins Frederik blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Kronprins Frederik fik ingen skurvangreb på bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene, sodplet/flueplet på ca. 25 % af frugterne og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er meget sen.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 7/24.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Kronprins Frederik er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med svag sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma. Smager af stjernefrugt.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Kronprins Frederik vurderes samlet som mindre god.
Æblets ydre
Æblet er lille til middel med en længde på 47 mm og en diameter på 60 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er flad/fladrund og symmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn/jævn med tydelige striber.
Skrællens overflade er glat/fedtet.
Lenticellernes farve virker lysebrune/røde i forhold til grundfarven og hvide i forhold til dækfarven.
Stilken er lang og middel tyk, ca. 12 mm lang og ca. 2,7 mm tyk.
Stilkgruben er middeldyb, med meget rust.
Bægerhulen er middeldyb/dyb, og bægeret er middelstort/bredt og halvåbent.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter øverst på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 24 mm. Kernehuset udgør ca. 0,40 af hele æblets diameter.
Kernerne er beige og små.
Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er fast med en middel fin struktur.
Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|