Luk |
Aromas historie og anvendelse
Aroma stammer oprindeligt fra Sverige fra Balsgård .
Sorten kendes også under synonymerne Aroma Balsgaard.
Aroma er en krydsning af Ingrid Marie x Filippa dannet 1947.
Aroma er kendt i Danmark siden 1957. Sorten er eller har været udbredt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 2007.
Aroma er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som madæble/til most/cider/som spiseæble.
Aroma gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Træet har en kraftig, bredkronet vækst.
Aroma blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Aroma fik ingen skurv på æblerne, skurvangreb på få blade og meldugangreb på ganske få skud.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore/store med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 5/7.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Aroma er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel/megen sødme, middel syrlighed og megen aroma.
Indhold af syre i mosten er 0,71 %.
Indhold af sukker i mosten er 11,4 %.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Aroma vurderes samlet som god/meget god.
Æblet har en middel holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 64 mm og en diameter på 79 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med svage striber.
Skrællens overflade er glat/vokset.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
og grønne i forhold til dækfarven.
Stilken er kort/middel/lang og middel tyk, ca. 15 mm lang og ca. 2,3 mm tyk.
Stilkgruben er dyb, med meget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og halvåbent.
Der er ingen eller meget svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt/lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 28 mm. Kernehuset udgør ca. 0,35 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og små.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en hvid/gullig farve.
Kødet er blødt/middelfast med en middel fin/fin struktur.
Kødet har ingen/middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|