|
||||||||||||||
Luk |
Åbyæbles historie og anvendelse
Åbyæble stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Midtjylland fra Aaby ved Aarhus .
Sorten kendes også under synonymerne Aabyæble.
Åbyæble er en frøplante dannet før 1913.
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Åbyæble er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som madæble.
Åbyæble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Randers Regnskov/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Åbyæble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Åbyæble fik ingen skurvangreb på bladene, ingen skurvangreb på æblerne, æblekræftangreb på ganske få grene, meldugangreb på ganske få skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er store med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 6/20/?.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Åbyæble er høstmoden tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Smager lidt af passionsfrugt.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Åbyæble vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er stort til meget stort
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er lyserød.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er glat.
Der er kun få/nogle lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret/slutter øverst på bægerrøret.
Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har svag tendens til brunfarvning efter overskæring.
|