|
||||||||||||||
Luk |
Danziger Kants historie og anvendelse
Danziger Kant stammer oprindeligt fra Polen fra Gdansk .
Sorten kendes også under synonymerne Danziger Kantæble.
Danziger Kant er en frøplante dannet 1790/1760.
Danziger Kant er kendt i Danmark siden 1788. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1953.
Danziger Kant er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Danziger Kant gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er sen.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/7.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Danziger Kant er høstmoden middel til sent (første halvdel af oktober)/tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med svag sødme, middel syrlighed og ingen eller svag/nogen aroma.
Kødet har en bitter smag.
Æblet har stor tendens til stødskader.
Smagen af Danziger Kant vurderes samlet som mindre god.
Æblet har en lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 55/68 mm og en diameter på 65/79 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er flad/fladrund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er mørkelilla.
Dækfarven dækker ca. 100 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber.
Skrællens overflade er fedtet/forhøjet linje fra stilk til bæger.
Lenticellernes farve virker dark o white, some whitish rin i forhold til grundfarven og white, some darkred rings i forhold til dækfarven.
Stilken er lang/meget lang og middel tyk, ca. 20 mm lang og ca. 2,3 mm tyk.
Stilkgruben er middeldyb, uden rust.
Bægerhulen er middeldyb/dyb, og bægeret er bredt/0/smalt og lukket/halvåbent.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt/lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret, hvor de mødes/slutter midt på bægerrøret/slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er hjerteformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent/åbent.
Kernehusets diameter er ca. 25/43 mm. Kernehuset udgør ca. 0,36/0,54 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og små.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|