|
||||||||||||||||
Luk |
Ildrød Pigeons historie og anvendelse
Ildrød Pigeon stammer oprindeligt fra Danmark fra Fyn fra Fyn .
Sorten kendes også under synonymerne Mørkerød Pigeon, Dueæble.
Ildrød Pigeon er en mutation af Hvid Vinter Pigeon x Dansk Rosenhæger dannet 1800.
Ildrød Pigeon er kendt i Danmark siden 1876. Sorten er eller har været udbredt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 2007.
Ildrød Pigeon er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble.
Ildrød Pigeon gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Træet har en svag, opret vækst.
Udbyttet er middelstort.
Løvfylden er middel. Sorten er robust mod æbleskurv/følsom for æbleskurv, robust mod æblemeldug/meget robust mod æblemeldug og meget følsom for æblekræft/meget robust mod æblekræft.
Ildrød Pigeon blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Ildrød Pigeon fik skurvangreb på omtrent 25 % af bladene/skurvangreb på omtrent halvdelen af bladene, skurvangreb på ganske få æbler/skurvangreb på lidt færre end halvdelen af æblerne, æblekræftangreb på omtrent 75 % af grenene/ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene/meldugangreb på ganske få skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig/middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 7/10.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Ildrød Pigeon er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september)/tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).
Æblet har et middel/over middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt/tørt med middel/svag sødme, middel/svag syrlighed og megen/nogen/ingen eller svag aroma.
Indhold af syre i mosten er 0,78 %.
Indhold af sukker i mosten er 13,7 %.
Kødet har en dårlig bismag.
Kødet har en bitter smag.
Æblet har lille/stor tendens til stødskader.
Smagen af Ildrød Pigeon vurderes samlet som god.
Æblet har en middel holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er lille til middel/lille med en længde på 60/53/51 mm og en diameter på 56/52/55 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er oval/rund konisk/konisk og lidt asymmetrisk/symmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul/grøn . Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 100 %/75 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn/jævn med svage striber.
Skrællens overflade er glat.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker brune/gråhvide i forhold til grundfarven og brune/gråhvide i forhold til dækfarven.
Stilken er lang og middel tyk/tynd, ca. 18/19 mm lang og ca. 2,7/2,3/1,9 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb/dyb, med noget rust.
Bægerhulen er flad/dyb, og bægeret er bredt/middelstort og halvåbent/lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter øverst på bægerrøret.
Kernehuset er hjerteformet/løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent/halvåbent.
Kernehusets diameter er ca. 25/22 mm. Kernehuset udgør ca. 0,45/0,43 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og små.
Skrællen er middeltyk/tynd. Frugtkødet har en gullig/hvid farve.
Kødet er middelfast/fast/blødt med en fin/middel fin struktur.
Kødet har middel/ingen/stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|