|
||||||||||||||
Luk |
Dynnegårdsæbles historie og anvendelse
Dynnegårdsæble stammer oprindeligt fra Danmark fra Bornholm fra Dyndegård i Rutsker sogn .
Sorten kendes også under synonymerne Dyndegaardsæble.
af Askeæble x ? dannet før 1924.
Dynnegårdsæble er kendt i Danmark siden 1924. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Dynnegårdsæble gror på Pometet.
Træet
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa.
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 1/5/24.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Dynnegårdsæble er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Smagen af Dynnegårdsæble vurderes samlet som god.
Æblet har en kort holdbarhed.
Æblets ydre
Formen er rund konisk
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber/både jævn, stribet og plettet.
Bægerhulen er dyb, og bægeret er smalt og lukket.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt/lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Frugtkødet har en grønlig farve.
|