|
||||||||||||||||
Luk |
Tyrrestrups historie og anvendelse
Tyrrestrup stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Syddanmark fra Horsens egnen .
Sorten kendes også under synonymerne Thyrestrups kirsebæræble, Kirsebæræble fra Tyrrestrup, Taffelæble.
Tyrrestrup er en frøplante dannet 1860.
Tyrrestrup er kendt i Danmark siden 1860. Sorten er eller har været noget dyrket.
Tyrrestrup er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Tyrrestrup gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Træet har en middelkraftig, hængende vækst.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 8/20.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Tyrrestrup er høstmoden tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og nogen aroma.
Kødet har en dårlig bismag.
Æblet har stor tendens til stødskader.
Smagen af Tyrrestrup vurderes samlet som middel god.
Æblet har en middel holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 74 mm og en diameter på 83 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er hvidgul.
Dækfarven dækker ca. 0 % af æblet.
Skrællens overflade er glat.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Stilken er lang og tyk, ca. 15 mm lang og ca. 3,7 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk. Stilkenden har en middel fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er dyb, med noget rust.
Bægerhulen er dyb/flad, og bægeret er middelstort/smalt og lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er hjerteformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehusets diameter er ca. 26 mm. Kernehuset udgør ca. 0,31 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|