|
||||||||||
Luk |
Svindingeæbles historie og anvendelse
Svindingeæble stammer oprindeligt fra Danmark fra Fyn fra Svindinge ved Nyborg .
Svindingeæble er en frøplante dannet 1850.
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Svindingeæble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Udbyttet er middelstort.
Sorten er meget robust mod æbleskurv, robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Svindingeæble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Svindingeæble fik skurvangreb på ganske få blade, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene, få angreb af sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er meget sen/sen.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 7/20.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Svindingeæble er høstmoden middel til sent (første halvdel af oktober).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og nogen aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Svindingeæble vurderes samlet som mindre god.
Æblets ydre
Æblet er middelstort med en længde på 60 mm og en diameter på 65 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund konisk/konisk og symmetrisk.
Der er revner på frugten.
Æblets grundfarve er gul.
Dækfarven dækker ca. 0 % af æblet.
Skrællens overflade er fedtet.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er store.
og mørkerøde i forhold til dækfarven.
Stilken er kort/middel og tyk, ca. 10 mm lang og ca. 4,3 mm tyk.
Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb/flad, og bægeret er middelstort og halvåbent/lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 24 mm. Kernehuset udgør ca. 0,37 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er blødt med en middel fin struktur.
Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|