|
||||||||||
Luk |
Soesmark Æbles historie og anvendelse
Soesmark Æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Lolland fra Soesmark på Nordøstlolland .
Soesmark Æble er en frøplante af Keswick Codlin x Frogmore dannet 1900.
Soesmark Æble er kendt i Danmark siden 1922. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1923.
Soesmark Æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Sorten er robust mod æbleskurv, følsom for æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Soesmark Æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Soesmark Æble fik skurvangreb på omtrent 25 % af bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på lidt færre end halvdelen af skuddene, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er meget sen.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 3/4.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Soesmark Æble er høstmoden tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er tørt med svag sødme, middel syrlighed og nogen aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Soesmark Æble vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Formen er fladrund konisk og symmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er orange.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|