|
||||||||||||
Luk |
Rødby Æbles historie og anvendelse
Rødby Æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Lolland fra Rødby på Lolland .
Rødby Æble er en frøplante dannet 1840.
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Æblet bruges som spiseæble.
Rødby Æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Udbyttet er middelstort.
Løvfylden er god. Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Rødby Æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Rødby Æble fik skurvangreb på ganske få blade, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på ganske få skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Selve blomstringen er tidlig.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/7.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Rødby Æble er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august).
Kødet er middel saftigt med middel sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har stor tendens til stødskader.
Smagen af Rødby Æble vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er stort
Formen er flad/fladrund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul.
Dækfarven dækker ca. 0 % af æblet.
Skrællens overflade er glat.
Bægerhulen er dyb, og bægeret er smalt og halvåbent.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt/højt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er middelfast med en grov struktur.
Kødet har ingen tendens til brunfarvning efter overskæring.
|