|
||||||||||||||||||
Luk |
Rolunds historie og anvendelse
Rolund stammer oprindeligt fra Danmark fra Fyn fra Rolund ved Middelfart .
Sorten kendes også under synonymerne Rolundæble.
Rolund er en frøplante dannet 1830.
Rolund er kendt i Danmark siden 1889. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1928.
Rolund er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Rolund gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Træet har en kraftig, bredkronet vækst.
Udbyttet er stort.
Sorten er robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Rolund blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Rolund fik skurvangreb på omtrent 25 % af bladene, skurvangreb på ganske få æbler, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på ganske få skud, få angreb af sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 5/6.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Rolund er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt/meget saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Rolund vurderes samlet som mindre god/middel god.
Æblet har en middel holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 70 mm og en diameter på 76 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er orange.
Dækfarven dækker ca. 0 %/25 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn.
Skrællens overflade er fedtet.
Lenticellernes farve virker grønne/brune i forhold til grundfarven og brune i forhold til dækfarven.
Stilken er middel og tyk, ca. 11 mm lang og ca. 3,2 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb/flad/dyb, og bægeret er middelstort/smalt og lukket/halvåbent.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt/højt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret/slutter øverst på bægerrøret.
Kernehuset er hjerteformet/ovalt. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehusets diameter er ca. 33 mm. Kernehuset udgør ca. 0,43 af hele æblets diameter.
Kernerne er beige og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast/blødt med en middel fin/fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|