|
||||||||
Luk |
Pigeon fra Maribos historie og anvendelse
Pigeon fra Maribo stammer oprindeligt fra Danmark fra Lolland .
Sorten kendes også under synonymerne Pigeon fra Juellinge.
Pigeon fra Maribo er en frøplante
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Æblet bruges som spiseæble.
Pigeon fra Maribo gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Sorten er meget robust mod æbleskurv, robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Pigeon fra Maribo blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Pigeon fra Maribo fik ingen skurvangreb på bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene, få angreb af sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 7/11.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Pigeon fra Maribo er høstmoden tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).
Æblet har et over middel/middel attraktivt ydre.
Kødet er tørt/meget saftigt med megen/svag sødme, svag/stærk syrlighed og megen/ingen eller svag aroma.
Indhold af syre i mosten er 0,60 %.
Indhold af sukker i mosten er 11,3 %.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Pigeon fra Maribo vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er middelstort med en længde på 57 mm og en diameter på 62 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber/svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er fedtet.
Lenticellernes farve virker hvide/brune i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse i forhold til grundfarven
Stilken er middel og middel tyk, ca. 10 mm lang og ca. 2,8 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb, med meget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er ingen eller meget svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehusets diameter er ca. 25 mm. Kernehuset udgør ca. 0,40 af hele æblets diameter.
Kernerne er beige og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er meget blødt/middelfast med en middel fin/grov struktur.
Kødet har middel/stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|