|
||||||||||
Luk |
Mutsus historie og anvendelse
Mutsu stammer oprindeligt fra Japan .
Sorten kendes også under synonymerne Crispin.
Mutsu er en krydsning af Golden Delicious x Indo dannet 1930.
Mutsu er kendt i Danmark siden 1980. Sorten er eller har været udbredt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1993.
Mutsu er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble.
Mutsu gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Mutsu blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Mutsu fik skurvangreb på lidt mere end halvdelen af æblerne, skurvangreb på ca. 75 % af bladene og meldugangreb på lidt færre end halvdelen af skuddene.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er store med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/3/20.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Mutsu er høstmoden meget sent (første halvdel af november)/sent (sidste halvdel af oktober).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Mutsu vurderes samlet som god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 73 mm og en diameter på 82 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er orange.
Dækfarven dækker ca. 0 %/25 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn.
Skrællens overflade er glat.
Lenticellernes farve virker brune i forhold til grundfarven og brune i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse /grønne i forhold til grundfarven og røde i forhold til dækfarven.
Stilken er meget lang og middel tyk, ca. 31 mm lang og ca. 2,3 mm tyk.
Stilkgruben er dyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb/dyb, og bægeret er middelstort/bredt og halvåbent/lukket.
Der er meget kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 20 mm. Kernehuset udgør ca. 0,25 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|