|
||||||
Luk |
Markussens Æbles historie og anvendelse
Markussens Æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Midtjylland fra Besholt ved Horsens .
Markussens Æble er en frøplante af Flaskeæble x ? dannet 1800.
Markussens Æble er kendt i Danmark siden 1909. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1910.
Markussens Æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Sorten er følsom for æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og følsom for æblekræft.
Markussens Æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Markussens Æble fik skurvangreb på lidt færre end halvdelen af bladene, skurvangreb på lidt færre end halvdelen af æblerne, æblekræftangreb på lidt mere end halvdelen af grenene, ingen meldugangrebne skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 7/31.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Markussens Æble er høstmoden meget tidligt (første halvdel af august).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er tørt med middel sødme, svag syrlighed og megen aroma.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Markussens Æble vurderes samlet som god.
Æblets ydre
Æblet er stort
Formen er oval og meget asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber/svag med tydelige striber.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er store.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en hvid farve.
Kødet er middelfast med en grov struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|