|
||||||||||||
Luk |
Lord Derbys historie og anvendelse
Lord Derby stammer oprindeligt fra England fra Stockport .
Lord Derby er en frøplante af Forester x Woodford dannet 1811.
Lord Derby er kendt i Danmark siden 1913. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1940.
Lord Derby er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som madæble.
Lord Derby gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørklilla. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 1/9.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Lord Derby er høstmoden middel til sent (første halvdel af oktober).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Lord Derby vurderes samlet som god.
Æblets ydre
Æblet er stort til meget stort med en længde på 76 mm og en diameter på 85 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul.
Dækfarven dækker ca. 0 % af æblet.
Skrællens overflade er fedtet.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker mørkegrønne i forhold til grundfarven
Stilken er middel og tyk, ca. 8 mm lang og ca. 3,4 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb, uden rust.
Bægerhulen er dyb, og bægeret er middelstort og halvåbent/lukket.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt/midt/højt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 31 mm. Kernehuset udgør ca. 0,36 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og små.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er blødt med en middel fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|