|
||||||||||||
Luk |
Kathrineæbles historie og anvendelse
Kathrineæble stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Midtjylland fra Moesgård ved Aarhus .
Sorten kendes også under synonymerne Kathrineæble fra Moesgård.
Kathrineæble er en frøplante dannet 1850.
Kathrineæble er kendt i Danmark siden 1913. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1919.
Kathrineæble er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Kathrineæble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Randers Regnskov/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Udbyttet er stort/middelstort.
Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Kathrineæble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Kathrineæble fik ingen skurvangreb på bladene, ingen skurvangreb på æblerne, æblekræftangreb på ganske få grene, ingen meldugangrebne skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig/middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 11/20.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Kathrineæble er høstmoden meget tidligt (første halvdel af august).
Kødet er middel saftigt med middel sødme, middel syrlighed og nogen aroma.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Kathrineæble vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er stort
Formen er fladrund konisk
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er glat.
Bægerhulen er flad, og bægeret er middelstort og lukket.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret højt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret/slutter øverst på bægerrøret.
Kernerne er brune og store.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|