|
||||||||||||
Luk |
Jonathans historie og anvendelse
Jonathan stammer oprindeligt fra USA fra New York, Woodstock .
Jonathan er en fri bestøvning af Esopus Spitzenberg x ? dannet 1826.
Jonathan er kendt i Danmark siden 1916. Sorten er eller har været noget dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1965.
Jonathan er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble.
Jonathan gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Træet har en middelkraftig, hængende vækst.
Jonathan blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Jonathan fik skurvangreb på ganske få æbler, skurvangreb på knap halvdelen af bladene og meldugangreb på lidt mere end halvdelen af skuddene.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden/er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 7/9.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er meget sen, det er spisemodent fra januar.
Jonathan er høstmoden meget sent (første halvdel af november)/sent (sidste halvdel af oktober).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Jonathan vurderes samlet som god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 57 mm og en diameter på 65 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn.
Skrællens overflade er vokset.
Lenticellerne er små.
Lenticellernes farve virker hvide i forhold til grundfarven og hvide i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker grønne i forhold til grundfarven og mørkerøde i forhold til dækfarven.
Stilken er lang og middel tyk, ca. 16 mm lang og ca. 2,3 mm tyk.
Stilkgruben er middeldyb, uden rust.
Bægerhulen er middeldyb/dyb, og bægeret er bredt/smalt og lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehusets diameter er ca. 21 mm. Kernehuset udgør ca. 0,33 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tynd. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har ingen tendens til brunfarvning efter overskæring.
|