|
||||||||
Luk |
Jonagoreds historie og anvendelse
Jonagored stammer oprindeligt fra Belgien fra Halen .
Jonagored er en mutation af Jonagold dannet 1986.
Jonagored er kendt i Danmark siden 1996. Sorten er eller har været udbredt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 2004.
Jonagored er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble.
Jonagored gror på Pometet.
Træet
Jonagored blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Jonagored fik skurvangreb på omtrent 25 % af æblerne, skurvangreb på omkring halvdelen af bladene og meldugangreb på omtrent halvdelen af skuddene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/3/9.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Jonagored er høstmoden sent (sidste halvdel af oktober).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med megen/middel sødme, middel syrlighed og megen aroma.
Indhold af syre i mosten er 0,52 %.
Indhold af sukker i mosten er 12,6 %.
Smagen af Jonagored vurderes samlet som meget god/god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 72 mm og en diameter på 79 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund/rund konisk
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er mørkerød.
Dækfarven dækker ca. 100 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber/både jævn, stribet og plettet.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret lavt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter midt på bægerrøret/slutter ved bunden af bægerrøret, hvor de mødes.
Kernehuset er hjerteformet/løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent/åbent.
Kernehusets diameter er ca. 37 mm. Kernehuset udgør ca. 0,47 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har middel/meget stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|