|
||||||||||
Luk |
Ingers Æbles historie og anvendelse
Ingers Æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Sjælland fra Tågerup ved Roskilde .
Ingers Æble er en frøplante dannet 1870.
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Ingers Æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Udbyttet er middelstort.
Sorten er meget robust mod æbleskurv, robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Ingers Æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Ingers Æble fik skurvangreb på ganske få blade, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørklilla. Selve blomstringen er middeltidlig/tidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 9/23.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Ingers Æble er høstmoden tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med svag sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma. Smager lidt af jordbær.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Ingers Æble vurderes samlet som mindre god.
Æblets ydre
Æblet er lille til middel
Formen er rund konisk/konisk og symmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er mørkelilla.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber.
Skrællens overflade er glat.
Der er kun få/nogle lenticeller. Lenticellerne er store.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Skrællen er tynd. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|