Luk |
Højbjerg Sommeræbles historie og anvendelse
Højbjerg Sommeræble stammer oprindeligt fra Danmark .
Højbjerg Sommeræble er en frøplante
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Højbjerg Sommeræble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Sorten er følsom for æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Højbjerg Sommeræble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Højbjerg Sommeræble fik skurvangreb på lidt færre end halvdelen af bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på ganske få skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er store med blomsterblade, der er frie.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Højbjerg Sommeræble er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, stærk syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Højbjerg Sommeræble vurderes samlet som mindre god.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 58 mm og en diameter på 72 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul.
Dækfarven dækker ca. 25 %/0 % af æblet.
Skrællens overflade er glat.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse i forhold til grundfarven
Stilken er meget lang og middel tyk, ca. 20 mm lang og ca. 2,1 mm tyk.
Stilkgruben er flad, uden rust.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt/lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 21 mm. Kernehuset udgør ca. 0,38 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en hvid farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|