Luk |
Hornbækæbles historie og anvendelse
Hornbækæble stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Hovedstaden fra Hornbæk .
Hornbækæble er en mutation af Beauty of Kent
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Hornbækæble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Sorten er meget robust mod æbleskurv, robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Hornbækæble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Hornbækæble fik skurvangreb på ganske få blade, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/3/33.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Hornbækæble er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Hornbækæble vurderes samlet som god.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 70 mm og en diameter på 82 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er hvidgul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er fedtet.
Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse i forhold til grundfarven
Stilken er lang og tyk, ca. 15 mm lang og ca. 3,9 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 31 mm. Kernehuset udgør ca. 0,38 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og middelstore.
Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er fast med en middel fin struktur.
Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|