|
||||||||||
Luk |
Henrik Jensen Æbles historie og anvendelse
Henrik Jensen Æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Fyn fra Svindinge mark lidt syd for Nyborg .
Henrik Jensen Æble er en frøplante dannet 1875.
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Henrik Jensen Æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Udbyttet er stort/middelstort.
Sorten er meget robust mod æbleskurv, robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Henrik Jensen Æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Henrik Jensen Æble fik ingen skurvangreb på bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene, sodplet/flueplet på ca. 25 % af frugterne og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er små med blomsterblade, der er frie.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 3/4.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Henrik Jensen Æble er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Kødet er middel saftigt med middel sødme, stærk syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Henrik Jensen Æble vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er stort
Formen er fladrund konisk og symmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er rødbrun.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber/kun synlig som striber på grundfarven.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er store.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse i forhold til grundfarven
Bægerhulen er dyb, og bægeret er smalt og lukket/halvåbent.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en hvid farve.
Kødet er fast med en fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|