|
||||||||
Luk |
Gråsten Mørkerøds historie og anvendelse
Gråsten Mørkerød stammer oprindeligt fra Danmark .
Sorten kendes også under synonymerne Gravensten, Gravensteiner, Graasten.
Gråsten Mørkerød er en mutation af Gråsten
Gråsten Mørkerød er kendt i Danmark siden 1927. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1957.
Gråsten Mørkerød er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble/til most/cider.
Gråsten Mørkerød gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Træet har en kraftig, bredkronet vækst.
Sorten er følsom for æbleskurv, robust mod æblemeldug og robust mod æblekræft.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er store med blomsterblade, der er overlappende.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Gråsten Mørkerød er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med megen sødme, middel syrlighed og nogen aroma. Sød eftersmag.
Kødet har en bitter smag.
Æblet har stor tendens til stødskader.
Smagen af Gråsten Mørkerød vurderes samlet som meget god.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 69 mm og en diameter på 74 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er aflang og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er mørkerød.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er glat/fedtet.
Der er kun få lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Lenticellernes farve virker mørkegrønne i forhold til grundfarven og rødbrune i forhold til dækfarven.
Stilkenden har en stor fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er dyb, uden rust.
Bægerhulen er dyb, og bægeret er bredt og lukket.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret lavt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter midt på bægerrøret.
Kernehuset er ovalt. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehusets diameter er ca. 27 mm. Kernehuset udgør ca. 0,36 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore/få og underudviklede eller manglende.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er meget fast med en grov struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|