|
||||||||||||||
Luk |
Gråsten Blodrøds historie og anvendelse
Gråsten Blodrød stammer oprindeligt fra Danmark fra Sjælland fra Holsteinborg ved Næstved .
Sorten kendes også under synonymerne Gravensten, Gravensteiner, Graasten.
Gråsten Blodrød er en mutation af Gråsten dannet 1879.
Gråsten Blodrød er kendt i Danmark siden 1896. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1936.
Gråsten Blodrød er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Gråsten Blodrød gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Udbyttet er middelstort.
Sorten er følsom for æbleskurv, robust mod æblemeldug og følsom for æblekræft.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Gråsten Blodrød er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma. Smagsnoter af appelsin.
Smagen af Gråsten Blodrød vurderes samlet som god.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 73 mm og en diameter på 77 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er aflang og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er mørkerød.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber/både jævn, stribet og plettet.
Skrællens overflade er ujævn.
Der er mange lenticeller. Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker grønne i forhold til grundfarven og brune i forhold til dækfarven.
Stilkgruben er dyb, med noget rust.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er hjerteformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehusets diameter er ca. 29 mm. Kernehuset udgør ca. 0,38 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore/få og underudviklede eller manglende.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|