|
||||||
Luk |
Fynsk udvalg IIIs historie og anvendelse
Fynsk udvalg III stammer oprindeligt fra Danmark fra Fyn .
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Fynsk udvalg III er eller har været egnet til dyrkning i haver.
Æblet bruges som madæble.
Fynsk udvalg III gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Udbyttet er middelstort/lavt.
Sorten er meget robust mod æbleskurv, robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 1/4.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Fynsk udvalg III er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma.
Smagen af Fynsk udvalg III vurderes samlet som middel god.
Æblet har en lang/meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 63 mm og en diameter på 76 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund konisk og symmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er orange.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet.
Skrællens overflade er grov/"hamret"/rusten.
Der er mange lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Lenticellernes farve virker brune i forhold til grundfarven og røde i forhold til dækfarven.
Stilken er middel og middel tyk, ca. 10 mm lang og ca. 2,9 mm tyk.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er dyb, med meget rust.
Der er ingen eller meget svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 22 mm. Kernehuset udgør ca. 0,29 af hele æblets diameter.
Kernerne er beige/mørkebrune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|