|
||||||||||
Luk |
Ejby æbles historie og anvendelse
Ejby æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Fyn fra Vestfyn .
Sorten kendes også under synonymerne Rødt sommeræble fra Baaring.
Ejby æble er en frøplante af Transparente rouge x ? dannet 1840.
Ejby æble er kendt i Danmark siden 1936. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1957.
Æblet bruges som spiseæble.
Ejby æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Sorten er robust mod æbleskurv, følsom for æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Ejby æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Ejby æble fik skurvangreb på omtrent 25 % af bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på lidt færre end halvdelen af skuddene, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på både efterårsskud og ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 6/8.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Ejby æble er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.
Smagen af Ejby æble vurderes samlet som mindre god.
Æblets ydre
Æblet er lille med en længde på 52 mm og en diameter på 54 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er oval og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er rødbrun.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber.
Skrællens overflade er fedtet.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Lenticellernes farve virker brune i forhold til grundfarven og brune i forhold til dækfarven.
Stilkgruben er middeldyb, uden rust.
Bægerhulen er flad, og bægeret er bredt og lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent.
Kernehusets diameter er ca. 22 mm. Kernehuset udgør ca. 0,40 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tynd. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet har ingen tendens til brunfarvning efter overskæring.
|