|
||||||||||||||
Luk |
Dronning Louises historie og anvendelse
Dronning Louise stammer oprindeligt fra Danmark fra Sjælland fra Landlyst ved Vordingborg .
Dronning Louise er en frøplante af Prinzenapfel x Margil dannet 1892.
Dronning Louise er kendt i Danmark siden 1894. Sorten er eller har været noget dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1965.
Dronning Louise er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble.
Dronning Louise gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Træet har en svag, hængende vækst.
Udbyttet er lavt.
Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og følsom for æblekræft.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 7/9.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Dronning Louise er høstmoden sent (sidste halvdel af oktober)/middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel/kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er tørt/middel saftigt med megen/middel sødme, svag/middel syrlighed og megen/nogen aroma. Krydret, aromatisk smag.
Indhold af syre i mosten er 0,66 %.
Indhold af sukker i mosten er 13,0 %.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Dronning Louise vurderes samlet som god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er lille til middel/middelstort med en længde på 60 mm og en diameter på 61 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund konisk/konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn.
Skrællens overflade er rusten.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og hvide/lysebrune i forhold til dækfarven.
Stilken er meget lang og tynd, ca. 25 mm lang og ca. 1,9 mm tyk.
Stilkgruben er middeldyb, med meget rust.
Bægerhulen er middeldyb/flad/dyb, og bægeret er bredt/smalt og åbent/lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret/slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er hjerteformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent.
Kernehusets diameter er ca. 23 mm. Kernehuset udgør ca. 0,37 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og små.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er blødt/middelfast med en fin/middel fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|