|
||||||||||||||
Luk |
Coulons historie og anvendelse
Coulon stammer oprindeligt fra Belgien fra Lüttich .
Sorten kendes også under synonymerne Coulons Reinet.
Coulon er en frøplante dannet 1856.
Coulon er kendt i Danmark siden 1896. Sorten er eller har været noget dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1965.
Coulon er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Coulon gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Coulon blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Coulon fik ingen skurv på æblerne, skurvangreb på få blade og meldugangreb på lidt færre end halvdelen af skuddene.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 1/2/?.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Coulon er høstmoden sent (sidste halvdel af oktober).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med svag sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma.
Kødet har en dårlig bismag.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Coulon vurderes samlet som mindre god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort til meget stort med en længde på 74 mm og en diameter på 89 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er flad/fladrund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet.
Skrællens overflade er rusten.
Lenticellernes farve virker lysebrune/brune i forhold til grundfarven og hvide/lysebrune i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse i forhold til grundfarven
Stilken er lang og tyk, ca. 15 mm lang og ca. 5,3 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er dyb, med meget rust.
Bægerhulen er dyb, og bægeret er middelstort/bredt og åbent/lukket/halvåbent.
Der er ingen eller meget svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt/højt/lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehuset er hjerteformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent/åbent.
Kernehusets diameter er ca. 24 mm. Kernehuset udgør ca. 0,28 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og store.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er fast med en grov struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|