|
||||||||||||
Luk |
Cherry Coxs historie og anvendelse
Cherry Cox stammer oprindeligt fra Danmark fra Fyn fra Lindved ved Odense .
Cherry Cox er en mutation af Cox´s Orange dannet 1942.
Cherry Cox er kendt i Danmark siden 1950. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1962.
Cherry Cox er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Cherry Cox gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Sorten er følsom for æbleskurv, meget følsom for æblemeldug og følsom for æblekræft.
Cherry Cox blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Cherry Cox fik skurvangreb på lidt mere end halvdelen af bladene, skurvangreb på ganske få æbler, æblekræftangreb på omtrent halvdelen af grenene, meldugangreb på omtrent 75 % af skuddene, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden/er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 5/9.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Cherry Cox er høstmoden middel til sent (første halvdel af oktober)/middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, svag syrlighed og nogen aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Cherry Cox vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er lille til middel med en længde på 45 mm og en diameter på 56 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er flad/fladrund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er mørkelilla.
Dækfarven dækker ca. 100 % af æblet. Æblets dækfarve er både jævn, stribet og plettet.
Skrællens overflade er fedtet.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og hvide/lysebrune i forhold til dækfarven.
Stilken er lang/meget lang og middel tyk, ca. 20 mm lang og ca. 2,0 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er flad, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er ingen eller meget svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehusets diameter er ca. 24 mm. Kernehuset udgør ca. 0,43 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har ingen tendens til brunfarvning efter overskæring.
|