|
||||||||||||
Luk |
Bodils Æbles historie og anvendelse
Bodils Æble stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Syddanmark fra Haderslevegnen .
Sorten kendes også under synonymerne Bodilsapfel, Schleswiger Herbst Glockenapfel.
Bodils Æble er en frøplante
Bodils Æble er kendt i Danmark siden 1895. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Bodils Æble er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble.
Bodils Æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Randers Regnskov/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Bodils Æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Bodils Æble fik ingen skurvangreb på bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på ganske få skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på både efterårsskud og ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er små med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 3/11.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Bodils Æble er høstmoden meget tidligt (første halvdel af august).
Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og megen aroma.
Æblet har stor tendens til stødskader.
Smagen af Bodils Æble vurderes samlet som mindre god.
Æblet har en kort holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er lille til middel
Formen er oval og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er rødbrun.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Der er mange lenticeller. Lenticellerne er store.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret højt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
|