|
||||
Luk |
Blangstedgård nr.156s historie og anvendelse
Blangstedgård nr.156 stammer oprindeligt fra Danmark fra Fyn fra Blangstedgaard ved Odense .
Blangstedgård nr.156 er en frøplante af Cox´s Orange x Filippa
Blangstedgård nr.156 er kendt i Danmark siden 1953. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Blangstedgård nr.156 er eller har været egnet til dyrkning i haver.
Blangstedgård nr.156 gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Blangstedgård nr.156 blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Blangstedgård nr.156 fik skurvangreb på ganske få blade, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på ganske få skud, få angreb af sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er meget sen.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 5/7.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Blangstedgård nr.156 er høstmoden tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, svag syrlighed og nogen aroma.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Blangstedgård nr.156 vurderes samlet som god.
Æblets ydre
Æblet er stort
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er orange.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med svage striber.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er store.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker grønne i forhold til grundfarven
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast med en fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|