|
||||||||||||||||
Luk |
Adams Pearmains historie og anvendelse
Adams Pearmain stammer oprindeligt fra England fra Herefordshire .
Sorten kendes også under synonymerne Norfolk Pippin, Hanging Pearmain.
Adams Pearmain er en frøplante af Reinette des Carmes x Reinette Franche dannet 1826.
Adams Pearmain er kendt i Danmark siden 1840. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Adams Pearmain er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble.
Adams Pearmain gror på Pometet.
Træet
Træet har en middelkraftig, bredkronet/hængende vækst.
Udbyttet er middelstort.
Løvfylden er middel.
Adams Pearmain blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Adams Pearmain fik ingen skurv på æblerne, skurvangreb på ca. 25 % blade og meldugangreb på omtrent halvdelen af skuddene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 1/3.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Adams Pearmain er høstmoden middel til sent (første halvdel af oktober).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kanel-/nødde-agtig smag.
Smagen af Adams Pearmain vurderes samlet som god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middelstort med en længde på 65 mm og en diameter på 60 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er konisk og symmetrisk.
Der er revner på frugten.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød/rødbrun.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med svage striber.
Skrællens overflade er glat/rusten.
Der er mange lenticeller. Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker hvide/lysebrune i forhold til grundfarven og gråhvide/lysebrune i forhold til dækfarven.
Stilkgruben er flad, med meget rust.
Bægerhulen er flad, og bægeret er smalt/middelstort og halvåbent/åbent.
Der er meget kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret lavt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er fast med en fin struktur.
|