Luk |
Rødhætte Æbles historie og anvendelse
Rødhætte Æble stammer oprindeligt fra Danmark .
Rødhætte Æble er en frøplante
Rødhætte Æble er kendt i Danmark siden 1938. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1939.
Rødhætte Æble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Rødhætte Æble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Rødhætte Æble fik skurvangreb på ganske få blade, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, ingen meldugangrebne skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 6/8.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er meget tidlig, det er spisemodent fra juli.
Rødhætte Æble er høstmoden ekstremt tidligt (slutningen af juli).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.
Kødet har en dårlig bismag.
Smagen af Rødhætte Æble vurderes samlet som mindre god.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 59 mm og en diameter på 70 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er mørkerød.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn.
Skrællens overflade er glat.
Der er mange lenticeller. Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker brune i forhold til grundfarven og hvide/gråhvide i forhold til dækfarven.
Stilkgruben er flad, med noget rust.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Kernehuset er hjerteformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehusets diameter er ca. 28 mm. Kernehuset udgør ca. 0,40 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og store.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|