|
||||||||||||||||
Luk |
Ribstons historie og anvendelse
Ribston stammer oprindeligt fra England fra Ribston Hall, Yorkshire .
Sorten kendes også under synonymerne Ribston Pippin.
Ribston er en frøplante af Margil x Nonsuch Park dannet 1707.
Ribston er kendt i Danmark siden 1876. Sorten er eller har været noget dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1957.
Ribston er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Ribston gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Randers Regnskov/Blomstergårdens Pomet.
Træet
Træet har en middelkraftig, bredkronet vækst.
Ribston blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Ribston fik ingen skurv på æblerne, skurvangreb på få blade og meldugangreb på lidt mere end halvdelen af skuddene.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 1/9/21.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Ribston er høstmoden middel til sent (første halvdel af oktober)/middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er tørt/meget saftigt med megen/svag sødme, middel syrlighed og megen/nogen aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Ribston vurderes samlet som god.
Æblet har en lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middelstort/middel til stort med en længde på 58 mm og en diameter på 68 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er flad/fladrund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er orange.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med svage striber/svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er fedtet.
Lenticellernes farve virker brune i forhold til grundfarven og brune i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse i forhold til grundfarven
Stilken er lang og middel tyk, ca. 13 mm lang og ca. 2,4 mm tyk.
Stilkgruben er middeldyb, med meget rust.
Bægerhulen er middeldyb/flad, og bægeret er middelstort og halvåbent/lukket.
Der er ingen eller meget svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 22 mm. Kernehuset udgør ca. 0,32 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er blødt/middelfast med en fin/middel fin struktur.
Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|