|
||||||||||||||||
Luk |
Hvid Astrakans historie og anvendelse
Hvid Astrakan stammer oprindeligt fra Rusland .
Sorten kendes også under synonymerne Isæble, Glasæble, Moscovitter/Astrakan Hvid.
Hvid Astrakan er en frøplante dannet 1790.
Hvid Astrakan er kendt i Danmark siden 1877. Sorten er eller har været noget dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1953.
Hvid Astrakan er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble.
Hvid Astrakan gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 3/11.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Hvid Astrakan er høstmoden meget tidligt (første halvdel af august).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med svag sødme, middel syrlighed og ingen eller svag/nogen aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Hvid Astrakan vurderes samlet som middel god.
Æblet har en meget kort holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er lille til middel
Formen er flad/fladrund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er vokset.
Der er opsvulmet stilk.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret højt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernerne er brune og små.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en hvid farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|