|
||||||||||||||
|
||
Luk |
Princesse Nobles historie og anvendelse
Princesse Noble stammer oprindeligt fra Holland .
Sorten kendes også under synonymerne Golden Reinette, Alantapfel, Grosser edler Prinzessinapfel, Pomme d' Aunée, Prinsess-äple.
Princesse Noble er en frøplante dannet 1780.
Princesse Noble er kendt i Danmark siden 1865. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1936.
Princesse Noble er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Princesse Noble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Princesse Noble er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, middel syrlighed og nogen aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Princesse Noble vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er middelstort med en længde på 68 mm og en diameter på 60 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er aflang og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er orange.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber/kun synlig som striber på grundfarven.
Skrællens overflade er fedtet.
Lenticellernes farve virker light brown o white, some whit i forhold til grundfarven og light brown, no rings i forhold til dækfarven.
Stilken er lang og middel tyk, ca. 16 mm lang og ca. 2,4 mm tyk.
Stilkgruben er dyb, uden rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet/konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter øverst på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 26 mm. Kernehuset udgør ca. 0,43 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og små.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er fast med en grov struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|