|
||||||||||||||||
Luk |
Cox's orange, Storfrugtets historie og anvendelse
Cox's orange, Storfrugtet stammer oprindeligt fra Sverige .
Sorten kendes også under synonymerne Cox's orange, Storfrugtet fra Småryd.
Cox's orange, Storfrugtet er en fri bestøvning af Margil x Rosemary Russet dannet 1825.
Cox's orange, Storfrugtet er kendt i Danmark siden 1867. Sorten er eller har været udbredt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 2004.
Cox's orange, Storfrugtet er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Cox's orange, Storfrugtet gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Træet har en middelkraftig, opret/bredkronet vækst.
Cox's orange, Storfrugtet blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Cox's orange, Storfrugtet fik ingen skurv på æblerne, skurvangreb på få blade og meldugangreb på omtrent halvdelen af skuddene.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 5/9.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december/middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Cox's orange, Storfrugtet er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel/over middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med megen/middel sødme, svag syrlighed og megen aroma. Har den helt specielle cox-aroma.
Smagen af Cox's orange, Storfrugtet vurderes samlet som meget god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middelstort
Formen er rund konisk og symmetrisk.
Der er revner på frugten.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er orange/rødbrun.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er både jævn, stribet og plettet.
Der er opsvulmet stilk. Stilkenden har en lille fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er dyb, med noget rust.
Bægerhulen er flad, og bægeret er smalt og halvåbent.
Der er meget kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt/højt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter midt på bægerrøret.
Kernerne er mørkebrune og store.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er fast/meget fast med en fin/grov struktur.
Kødet har ingen/middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|