|
||||||||||||||
Luk |
Belle de Boskoops historie og anvendelse
Belle de Boskoop stammer oprindeligt fra Holland fra Boskoop .
Belle de Boskoop er en mutation af Reinette de Montfort dannet 1856.
Belle de Boskoop er kendt i Danmark siden 1882. Sorten er eller har været udbredt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 2007.
Belle de Boskoop er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som madæble.
Belle de Boskoop gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Udbyttet er stort.
Belle de Boskoop blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Belle de Boskoop fik ingen skurv på æblerne, skurvangreb på få blade og meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er store med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/3/5.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Belle de Boskoop er høstmoden sent (sidste halvdel af oktober).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er tørt/middel saftigt/meget saftigt med middel/svag sødme, stærk syrlighed og megen/nogen aroma.
Indhold af syre i mosten er 1,05 %.
Indhold af sukker i mosten er 15,0 %.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Belle de Boskoop vurderes samlet som middel god/mindre god/god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 68 mm og en diameter på 73 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund konisk/konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 0 %/25 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn.
Skrællens overflade er rusten.
Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker hvide/grønne i forhold til grundfarven
Stilken er meget lang/middel og tyk, ca. 22 mm lang og ca. 3,5 mm tyk.
Stilkgruben er dyb, med meget rust.
Bægerhulen er middeldyb/dyb, og bægeret er middelstort/bredt og halvåbent.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 25 mm. Kernehuset udgør ca. 0,34 af hele æblets diameter.
Kernerne er rødbrune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er middelfast/fast med en middel fin/grov struktur.
Kødet har stærk/middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|