|
||||||||
|
||
Luk |
Topaz, røds historie og anvendelse
Topaz, rød stammer oprindeligt fra Tjekkiet fra Strizovice .
Topaz, rød er en krydsning af Rubin x Vanda dannet 1984.
Topaz, rød er kendt i Danmark siden 2000. Sorten er eller har været noget dyrket.
Topaz, rød er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble/til most/cider.
Topaz, rød gror på Pometet.
Træet
Træet har en middelkraftig/kraftig, bredkronet vækst.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig/middeltidlig.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er meget sen, det er spisemodent fra januar.
Topaz, rød er høstmoden sent (sidste halvdel af oktober).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med megen sødme, stærk syrlighed og nogen aroma.
Æblet har meget lille tendens til stødskader.
Smagen af Topaz, rød vurderes samlet som meget god.
Æblet har en lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middelstort
Formen er fladrund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er mørkerød.
Dækfarven dækker ca. 75 %/100 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med svage striber.
Skrællens overflade er rusten/fedtet.
Der er kun få lenticeller. Lenticellerne er små.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og gråhvide i forhold til dækfarven.
Der er opsvulmet stilk. Stilkenden har en lille fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er liggende ovalt. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent.
Kernehuset udgør ca. 0,36 af hele æblets diameter.
Kernerne er rødbrune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er meget fast med en fin struktur.
Kødet har ingen tendens til brunfarvning efter overskæring.
|