|
||||||||||
|
||
Luk |
Pirouette-Rubinsteps historie og anvendelse
Pirouette-Rubinstep stammer oprindeligt fra Tjekkiet fra Holovousy .
Sorten kendes også under synonymerne Rubinstep.
Pirouette-Rubinstep er en krydsning af Clivia x Rubin dannet 1977.
Pirouette-Rubinstep er kendt i Danmark siden 2005. Sorten er eller har været noget dyrket.
Pirouette-Rubinstep er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble.
Pirouette-Rubinstep gror på Pometet.
Træet
Træet har en middelkraftig, opret vækst.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er 6.
Pirouette-Rubinstep er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med megen sødme, svag syrlighed og nogen/ingen eller svag aroma.
Æblet har meget lille tendens til stødskader.
Smagen af Pirouette-Rubinstep vurderes samlet som god/middel god.
Æblet har en lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort/middel til stort
Formen er fladrund konisk/flad/afstumpet konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 75 %/50 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber/jævn med svage striber.
Skrællens overflade er glat.
Der er kun få lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
Stilkenden har en ingen fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er middeldyb, uden/med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er liggende ovalt. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være lukket/halvåbent.
Kernehuset udgør ca. 0,36 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og store/middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er meget fast med en fin struktur.
Kødet har svag tendens til brunfarvning efter overskæring.
|