|
||||||||||
|
||
Luk |
Rubenss historie og anvendelse
Rubens stammer oprindeligt fra Italien fra Ferrara .
Sorten kendes også under synonymerne Civni.
Rubens er en krydsning af Elstar X Gala dannet 1985.
Rubens er kendt i Danmark siden 2005. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Rubens er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble.
Rubens gror på Pometet.
Træet
Træet har en middelkraftig, bredkronet vækst.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er sen.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Rubens er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med megen sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har meget lille tendens til stødskader.
Smagen af Rubens vurderes samlet som middel god.
Æblet har en lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er stort/lille til middel
Formen er afstumpet konisk/rund/rund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 100 %/75 % af æblet. Æblets dækfarve er både jævn, stribet og plettet.
Skrællens overflade er glat.
Der er kun få lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
Der er opsvulmet stilk. Stilkenden har en middel fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er middeldyb, uden rust.
Bægerhulen er dyb, og bægeret er middelstort/smalt og halvåbent/lukket.
Der er meget kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter ved bunden af bægerrøret, hvor de mødes.
Kernehuset er liggende ovalt. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være lukket/halvåbent.
Kernehuset udgør ca. 0,36 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og store/middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er meget fast med en fin struktur.
Kødet har svag tendens til brunfarvning efter overskæring.
|