|
||||||||
|
||
Luk |
Pinovas historie og anvendelse
Pinova stammer oprindeligt fra Tyskland fra Dresden Pillnitz .
Pinova er en krydsning af Clivia x Golden Delicious dannet 1986.
Pinova er kendt i Danmark siden 2010. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Pinova er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble.
Pinova gror på Pometet.
Træet
Træet har en middelkraftig, bredkronet vækst.
Pinova blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Pinova fik skurvangreb på omtrent 25 % af æblerne, skurvangreb på knap halvdelen af bladene og meldugangreb på lidt færre end halvdelen af skuddene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er sen.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Pinova er høstmoden meget sent (første halvdel af november).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med megen sødme, middel syrlighed og megen aroma.
Æblet har meget lille tendens til stødskader.
Smagen af Pinova vurderes samlet som meget god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middelstort
Formen er rund konisk/konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er mørkerød.
Dækfarven dækker ca. 50 %/75 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er glat/rusten.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er små.
Lenticellernes farve virker gråhvide i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
Der er opsvulmet stilk. Stilkenden har en lille fortykkelse.
Stilkgruben er middeldyb, uden rust.
Bægerhulen er flad/middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er meget kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent.
Kernehuset udgør ca. 0,35 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore/store.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er meget fast med en fin struktur.
Kødet har svag tendens til brunfarvning efter overskæring.
|