|
||||||||
|
||
Luk |
Fuji 'Kiku's historie og anvendelse
Fuji 'Kiku' stammer oprindeligt fra Japan .
Fuji 'Kiku' er en krydsning af Ralls Janet x Golden Delicious dannet 1962.
Sorten er eller har været lidt dyrket.
Æblet bruges som spiseæble.
Fuji 'Kiku' gror på Pometet.
Træet
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er meget sen.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er meget sen, det er spisemodent fra januar.
Fuji 'Kiku' er høstmoden ekstremt sent (sidste halvdel af november).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med megen sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.
Æblet har meget lille tendens til stødskader.
Smagen af Fuji 'Kiku' vurderes samlet som middel god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort
Formen er rund konisk/ægformet/aflang konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er mørkerød.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er både jævn, stribet og plettet.
Skrællens overflade er glat/rusten.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Lenticellernes farve virker grønne i forhold til grundfarven og gråhvide i forhold til dækfarven.
Der er opsvulmet stilk. Stilkenden har en ingen/stor/meget stor fortykkelse.
Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er smalt og lukket.
Der er meget kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent.
Kernehuset udgør ca. 0,35 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er middelfast med en middel fin struktur.
Kødet har svag tendens til brunfarvning efter overskæring.
|