|
||||||||
Luk |
Fredriks historie og anvendelse
Fredrik stammer oprindeligt fra Sverige fra Balsgård .
Fredrik er en krydsning af Aroma x PRI 1858/102 dannet 1988.
Fredrik er kendt i Danmark siden 2007. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Fredrik er eller har været egnet til dyrkning i haver.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble/til most/cider.
Fredrik gror på Pometet.
Træet
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa. Selve blomstringen er sen.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Fredrik er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og nogen aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Fredrik vurderes samlet som god.
Æblet har en lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort
Formen er fladrund/aflang og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er vokset.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er middelstore.
Lenticellernes farve virker gråhvide i forhold til grundfarven og brune i forhold til dækfarven.
og lyse i forhold til dækfarven.
Der er opsvulmet stilk. Stilkenden har en meget stor fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er dyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er hjerteformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehuset udgør ca. 0,35 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er middelfast med en fin struktur.
Kødet har svag tendens til brunfarvning efter overskæring.
|