|
||||||||
Luk |
Collinas historie og anvendelse
Collina stammer oprindeligt fra Holland fra Eckelrade .
Collina er en krydsning af Elstar x Priscilla dannet 1995.
Collina er kendt i Danmark siden 2005. Sorten er eller har været lidt dyrket.
Collina er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Collina gror på Pometet.
Træet
Træet har en kraftig, bredkronet vækst.
Sorten er meget robust mod æbleskurv, følsom for æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Collina er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og megen aroma.
Æblet har meget stor tendens til stødskader.
Smagen af Collina vurderes samlet som meget god.
Æblet har en meget kort holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middelstort
Formen er rund konisk/aflang og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 50 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med pletter.
Skrællens overflade er glat.
Der er mange lenticeller. Lenticellerne er store.
Stilkgruben er middeldyb, uden rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket.
Der er kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehuset udgør ca. 0,45 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er middelfast/blødt med en fin struktur.
Kødet har svag tendens til brunfarvning efter overskæring.
|