|
||||||||
Luk |
Braeburns historie og anvendelse
Braeburn stammer oprindeligt fra New Zealand fra Upper Moutere .
Braeburn er en frøplante af Sturmer Pippin x Delicious dannet 1952.
Sorten er eller har været noget dyrket.
Braeburn er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble/som madæble.
Braeburn gror på Pometet.
Træet
Sorten er robust mod æbleskurv/følsom for æbleskurv, følsom for æblemeldug/meget følsom for æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Braeburn blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Braeburn fik skurvangreb på omtrent 75 % af æblerne, skurvangreb på lidt mere end halvdelen af bladene og meldugangreb på lidt mere end halvdelen af skuddene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er meget sen, det er spisemodent fra januar.
Braeburn er høstmoden meget sent (første halvdel af november).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med svag sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma.
Kødet har en dårlig bismag.
Kødet har en bitter smag.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Braeburn vurderes samlet som middel god.
Æblet har en meget lang holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort
Formen er rund/aflang og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 25 %/50 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med svage striber.
Skrællens overflade er glat.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
Der er opsvulmet stilk. Stilkenden har en ingen/stor fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort og lukket/halvåbent.
Der er meget kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være halvåbent.
Kernehuset udgør ca. 0,33 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en kremagtig farve.
Kødet er middelfast med en grov struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|