Luk |
Hindbæræbles historie og anvendelse
Hindbæræble stammer oprindeligt fra Danmark .
Hindbæræble er en frøplante af Keswick codlin x Early Victoria
Hindbæræble er kendt i Danmark siden 1876. Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1951.
Hindbæræble gror på Pometet.
Træet
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa. Selve blomstringen er sen.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er overlappende.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 8/20.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Hindbæræble er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med svag sødme, stærk syrlighed og ingen eller svag aroma.
Kødet har en bitter smag.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Hindbæræble vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er stort med en længde på 64 mm og en diameter på 82 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 0 % af æblet.
Skrællens overflade er glat.
Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker brune i forhold til grundfarven og brune i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker gulgrønne i forhold til grundfarven og røde i forhold til dækfarven.
Stilken er middel og tyk, ca. 11 mm lang og ca. 3,4 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er flad, og bægeret er bredt/middelstort/smalt og lukket/halvåbent.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
Kernehusets diameter er ca. 33 mm. Kernehuset udgør ca. 0,40 af hele æblets diameter.
Kernerne er beige og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en hvid farve.
Kødet er fast med en middel fin struktur.
Kødet har middel tendens til brunfarvning efter overskæring.
|