Luk |
Fåborgæbles historie og anvendelse
Fåborgæble stammer oprindeligt fra Danmark fra Fåborg .
Fåborgæble er en frøplante
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Fåborgæble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Udbyttet er middelstort/lavt.
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørklilla. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der er frie.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 3/8.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Fåborgæble er høstmoden sent (sidste halvdel af oktober).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, stærk syrlighed og nogen aroma. Sur smag.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Fåborgæble vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 61 mm og en diameter på 72 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund/rund konisk og symmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn .
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn/jævn med svage striber.
Skrællens overflade er vokset.
Der er nogle lenticeller. Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker brune i forhold til grundfarven og brune i forhold til dækfarven.
Stilken er lang og tyk, ca. 16 mm lang og ca. 4,0 mm tyk.
Stilkenden har en meget stor fortykkelse.
Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er bredt og halvåbent.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehusets diameter er ca. 25 mm. Kernehuset udgør ca. 0,35 af hele æblets diameter.
Kernerne er mørkebrune og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en grønlig farve.
Kødet er blødt med en fin struktur.
Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|