|
||||||||
Luk |
Egremont Russets historie og anvendelse
Egremont Russet stammer oprindeligt fra England fra Somerset/Dorset .
Egremont Russet er en frøplante dannet 1872.
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Egremont Russet er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.
Æblet bruges som spiseæble.
Egremont Russet gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet.
Træet
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa. Selve blomstringen er tidlig.
Blomsterne er små med blomsterblade, der er frie/rører hinanden.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Egremont Russet er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er middel saftigt med middel sødme, svag syrlighed og nogen aroma.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Egremont Russet vurderes samlet som middel god.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 57 mm og en diameter på 66 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er flad/fladrund og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er gul. Dækfarven er orange.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er helt jævn.
Skrællens overflade er rusten.
Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker lysebrune i forhold til grundfarven og lysebrune i forhold til dækfarven.
Stilken er kort og middel tyk, ca. 7 mm lang og ca. 2,9 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb, med meget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er middelstort/bredt og åbent.
Der er ingen eller meget svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet og støvtrådene er placeret lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret/slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte.
Kernehusets diameter er ca. 21 mm. Kernehuset udgør ca. 0,31 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er fast med en middel fin struktur.
Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|